sobota 22. března 2014

PROČ někdo tloustne takřka před očima a někdo zůstává hubený ?



Každý člověk je jinak citlivý na inzulín :-)

Inzulín je hormon, ukládající přebytečnou glukózu v těle. Tělo dospělého člověka má omezenou kapacitu pro ukládání glykogenu (glykogen se v těle tvoří z glukózy) a je schopno uložit kolem 500 gramů glykogenu. V případě, že tělu dodáte glykogenu více, než je schopno uložit, aktivuje se hormon inzulín a začne nadbytek glykogenu ukládat, naneštěstí do tělesných tuků.

Co znamená citlivost na inzulín?
Citlivost na inzulin souvisí s tím, jak vaše buňky na inzulín reagují. Kdo má tělo hodně citlivé na inzulín, tomu stačí menší zvýšení hladiny inzulinu v těle pro zpracování sacharidů. Lidé kteří trpí rezistencí na inzulín (diabetici druhého typu), vyžadují větší dávku inzulinu k zpracování přijatých sacharidů. Jsou málo citliví na inzulín. 

Pokud máte vyšší citlivosti na inzulin, jste schopni jíst sacharidy bez přílišného zvýšení hladiny inzulínu v těle. Proto existují lidé, kteří ať sní co sní, jsou stále hubení. Mají vysokou citlivost na inzulín a ten jim nikdy nestoupá do závratných výšek. Pokud je hladina inzulínu dostatečně nízká, mastné kyseliny jsou přeměněny na energii a inzulín je nezpracuje = hubnete, nebo nenabíráte na váze. Jakmile se hladina inzulínu zvýší úbytek tuků z těla se zastaví. Lidé, kteří dlouhodobě doslova bombardují svá těla jídlem s vysokým glykemickým indexem a sacharidy, se pomalu ale jistě stávají odolní vůči účinkům inzulínu v těle a jejich citlivost na tento hormon klesá. Když sní jídlo bohaté na uhlohydráty (např. obiloviny) = sacharidy, jejich tělo uvolní více inzulínu než je běžné.
Vyšší hladina inzulinu = více ukládání tuků v těle.
Pokud je hladina inzulínu v těle vysoká, tuků se nezbavíme.


Inzulín se uvolňuje jako reakce na jídlo, které obsahuje sacharidy.
Inzulín je přímo úměrný množství sacharidů (glykemická zátěž), které sníte s glykemickým indexem. Glykemický index zjednodušeně vyjadřuje rychlost za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu a ta se dostane do krevního oběhu. Čím vyšší je glykemický index, tím rychleji vaše hladina krevního cukru v krvi stoupne, a vaše tělo uvolní více inzulínu aby mohlo tuto energii uložit.


Jak jíst správně a nemít hlad?
Pokud chcete hubnout a zbavovat se tuků bez zvýšení fyzické aktivity je potřeba provést správnou změnu jídelníčku a tím upravit citlivost těla na inzulín. To znamená konzumovat suroviny s nízkým glykemickým indexem, které zbytečně nezvyšují hladinu inzulinu v těle a nedráždí inzulínový hormon.

Můžete konzumovat sacharidy v okamžiku, kdy je citlivost na inzulín v těle vysoká, nebo přidat do stravy tuky. Tuk v jídle má úžasnou vlastnost, dokáže člověka zasytit. Glykemický index tuku je nula. Příjem tuku nemá žádný vliv na hladinu inzulinu ve vašem těle.


Jaké potraviny jíst?
  • Maso, pokud možno tučné
  • Ryby a mořské plody
  • Vejce
  • Oleje, hlavně olivový nebo kokosový
  • Zeleninu rostoucí nad zemí a cibuli (jediná podzemní výjimka)
  • Tučné mléčné výrobky (smetana, tvaroh, sýry, máslo atp.)
  • Ořechy
  • Ovoce (v omezené míře )


Jakým potravinám se vyhnout?  

  • Cukr
  • Škrob (Pečivo – i celozrnné, těstoviny, rýže, brambory, hranolky atd.)
  • FastFood všeho druhu (často obsahuje nebezpečné trans tuky)
  • Margaríny
  • Pivo: Tekutý chleba – bohužel

Myslíte, že to bez sacharidů nezvládnete? 
Budete se divit ale zvládnete a bude vám navíc báječně, bez hladu a touhy po sladkostech


Pokud ale přece jen chcete sacharidy baštit, pak je třeba vybrat ty správné a jíst je ve správnou dobu.

Správné sacharidy jsou obsaženy především v ovoci, zelenině a luštěninách. Pokud se rozhodnete pro sacharidy ve správný čas, sáhněte po těchto. 
Citlivost těla na inzulín se během dne mění. Nejvyšší je vždy ráno, nejnižší pak večer. Proto je nejlepší sacharidy konzumovat hned ke snídani, pokud možno v dopoledních hodinách. Další možností je konzumace sacharidů před nebo hned po sportovní aktivitě. Tou dobou má tělo nejnižší množství glykogenu ve svalech a játrech. To je správný čas, kdy svalům a játrům můžete dodat glukózu, o kterou přišly při sportu. Přijatá potrava se přemění na glukózu a dostane se do krevního řečiště přibližně za 1-2 hodiny po konzumaci jídla. Je tedy vhodnější sacharidy přijímat před sportem, než po něm.




ZÁVĚR
Snižte hladinu inzulínu v těle a nastartujete spalování tuků
A to není všechno.
Pokud snížíte hladinu inzulínu v těle, stoupne vám hladina růstového hormonu.
Růstový hormon je velmi silný hormon, který je zodpovědný za mnoho pozitivních metabolických funkcí, z nich ta nejzajímavější je uvolnění mastných kyselin, tedy tuků.

Žádné komentáře:

Okomentovat