pondělí 27. ledna 2014

Glukózo-fruktózový sirup. Fruktózový sirup






Proč zase začínám s kukuřicí? 

Tato hezká a dobrá plodina se podílí na nárůstu obezity, vysokého krevního tlaku a dokonce i rakoviny a to vše díky fruktóze, která se z ní získává.

Jak?

Kukuřičný škrob se chemicky rozloží na glukózový sirup, ten se však působením enzymů převede na značný podíl mnohem sladší fruktózy. Pro výrbce to představuje finanční úsporu.
Fruktóza je sladší než glukóza. V pekařství a cukrářství je výhodnější než cukr proto, že zajistí větší vláčnost a delší čerstvost pečiva.

Výroba sladkého fruktózového sirupu je ukázkou toho, jak se vyvíjejí potravinářské technologie.

Technologie výroby vysoko-fruktózového kukuřičného sirupu vznikla v 70.letech minulého století jako levný způsob, jak nahradit v potravinách cukr. Dnes se frukózou z kukuřice sladí většina nápojů a potravin. Můžeme ji nalézt v kečupu, salátových dresincích, v chlebě i cereáliích, lančmítu, uzeném mase, v sušenkách i čipsech, ovocných jogurtech.

Výrobci si mastí kapsu na úkor našeho zdraví.



Co se děje s fruktózou v našem těle.
Játra spotřebují pro svůj metabolismus asi 20% glukózy z potravy a zbytek je krví distribuován do těla, zatímco fruktózu játra zpracují se 100% účinností. Většinu fruktózy přemění na tukovité látky, jako jsou mastné kyseliny, špatné formy cholesterolu ( LDL ) a zásobní tuky. Tuk se pak uloží v játrech, okolo srdce a v břiše.

Odborníci doporučují omezit spotřebu fruktózy na 25 ještě lépe na 15 gramů denně.


15 gramů fruktoźy získáme např. snědením 2 banánů a 2 datlí.

Asi je důležité upozornit na sirup z agáve, který obsahuje prakticky pouze fruktózu ale také třtinový cukr, javorový sirup, melasu
.
Jak se zlu vyhnout?
Zajímat se o to, co konzumujeme, číst složení výrobků.


Žádné komentáře:

Okomentovat