čtvrtek 23. ledna 2014

Kukuřice - geniální plodina

 

 Milý deníčku,
nemám ráda fast foody ani velmi oblíbené světové řetězce rychlého občerstvení, kde je možné koupit k zahnání hladu především smažené dobroty, které se pak zapíjejí sladkými limonádami.
Na druhé straně se nedivím, že si získaly takovou oblíbenost. Tuk je nositelem chuti a tuku  je v nabízených pokrmech opravdu hojně a pak ta krásně sladká chuť ledové limonády ( coca cola, fanta sprite atd.... )  Kdo by odolal?? Jedině snad člověk, který je na žlučníkové dietě anebo se už dopracoval tímto způsobem stravování k cukrovce.


Kukuřičné šílenství
Řekl bys, že nejvíce používanou surovinou v těchto fastfoodových řetězcích je KUKUŘICE ???

Vezmi si třeba takovou kuřecí nugetku.
Z 38 surovin, z nichž nugetka vznikne, je 13 a možná i více nějak spojená s kukuřicí.
Je to samotné kuře, krmené kukuřicí, modifikovaný kukuřičný škrob ( aby vázal kuřecí maso rozdrcené na prach ), mono-, tri-, a diglyceridy ( emulgátory, které brání tukům a vodě, aby se od sebe oddělily ), dextróza, lecitín ( další emulgátor ), kuřecí vývar ( aby částečné obnovil chuť, která zpracováním mizí), žlutá kukuřičná mouka a další modifikovaný kukuřičný škrob ( na těsto ), kukuřičný škrob ( plnivo ), rostlinný ztužený tuk, částečně hydrogenovaný kukuřičný olej, a konečně konzervační prostředek - kyselina citronová. Na nugetce se podílí ještě pár dalších rostlin: těsto obsahuje určité množství pšenice a hydrogenovaný olej může kdykoliv místo z kukuřice pocházet ze sojových bobů, kanoly ( odrůda řepky s nízkým obsahem erukové kyseliny ) nebo bavlníku, o tom rozhoduje tržní cena a dostupnost.
A to ještě není všechno.
Také v sobě mají několik 100% syntetických složek, látek podobných poživatinám, které v poslední instanci nepocházejí z kukuřičného ani sojového pole, ale z ropné rafinérie nebo chemického závodu. Právě díky těmto chemikáliím mohou moderní zpracované potraviny existovat, protože zabraňují organickým materiálům v nich obsažených, aby se kazily nebo aby po měsících v mrzničce či na cestě ke spotřebiteli vypadaly nezvykle.
Na začátku seznam uvádí " kypřící látky ", 
fosforečnan sodnohlinitý, dihydrogenfosforečnan vápenatý, dihydrogen-difosforečnan sodný a mléčnan vápenatý. Tyto antioxidanty zajišťují, že různé živočišné a rostliné tuky v nugetkách nežluknou. Dále jsou tu " látky snižující pěnivost " jako dimethylpolysiloxan, přidávaný do oleje, aby se škroby nevázaly na molekuly vzduchu a při smažení se netvořila pěna. Problém to musí být očividně dost vážný, když je dimethylpolysiloxan prokázaný mutagen podezřívaný z karcinogenních účinků, který způsobuje tvorbu tumorů, je to reprodukční efektor a hořlavina. Ale snad největší obavy mezi složkami kuřecích nugetek budí tercální butylhydrochinon ( TBHQ ), antioxidant odvozený z ropy, který se stříká přímo na nugetky nebo do krabice, do níž se ukládají, aby " pomohl zachovat čerstvost".
TBHQ - forma butanu ( tj. plynu do zapalovačů )
Požití 1gramu TBHQ může způsobit " žaludeční nevolnost, zvracení, hučen v uších, delírium, pocit dušení se a zhroucení. 5gramů TBHQ dokáže zabít.

                                                                                 Zdroj: Michael Pollan " Dilema všežravce "

Myslíš, že kdyby to někdo věděl, že by si dobrovolně zašel na tuhle úžasnou DOBROTU???
A ještě to kupoval svým dětem??? 



Proč mám výhrady k tolik oblíbeným sladkým limonádám???
To, že je v nich hora cukru, ví snad každý.
Každý ale neví, že sladkost pochází z glukózo-fruktózového sirupu, který se získává z čeho jiného, než z kukuřice. A tady je další časovaná bomba pro nic netušícího jedlíka.
Ale o tom, zase jindy :-) 


  

Žádné komentáře:

Okomentovat